5 tips om gezonde stress voor je laten werken en ongezonde stress te voorkomen

- Marlon Kroon

Hard werken tijdens de crisis

Net als zoveel andere mensen werk ik alweer een jaar vanuit huis. Ik leerde in dit jaar wat het betekent om adviseur te zijn in een digitale context, hoe het is om bijna niet meer te reizen en fysiek bij de klant te zijn. Maar bovenal leerde ik mezelf kennen en hoe het is om iedere dag op dezelfde plek te werken zonder afleiding van de omgeving. Ik was namelijk gewend om altijd ‘overal’ te zijn, altijd aan te staan en hard te werken. En deze nieuwe realiteit zorgde ineens voor vertraging, rust en een nieuw soort stress. Ik heb gemerkt dat dit een andere manier van werken vraagt.

Verder heb ik geleerd dat ik mijn werk alleen goed kan doen en leuk blijf vinden als ik een balans heb tussen gezonde en ongezonde stress. Juist in de wereld waarin we nu leven, waarin je meer op jezelf bent aangewezen waardoor je meer verantwoordelijkheid hebt om deze balans te bewaken. In deze digitale context was ik minder geneigd om met collega’s te sparren over uitdagingen in mijn klussen. Samen onderweg naar de opdrachtgever was voorheen een moment die ik hier graag voor benutte, maar daar was geen sprake meer van. Ik merkte dat de vragen in mijn hoofd steeds groter werden en dat ik steeds lastiger in actie kwam. Het zorgde ervoor dat ik veel stress ervoer en lastig(er) mijn werk gedaan kreeg.

Op een gegeven moment deelde ik dit met een collega en door het überhaupt te bespreken, nam mijn stress af. Wellicht is dit voor jou herkenbaar? Bovendien ervoer ik veel herkenning bij haar en kwamen we tot een aantal concrete to do’s om mee aan de slag te gaan. Verder zijn we door mijn agenda gelopen om te kijken of deze realistisch was. Bijvoorbeeld naar welke overleggen ook zonder mij gevoerd konden worden? Best spannend, want ik dacht overal van een toegevoegde waarde te zijn. In de werkelijkheid bleken deze overleggen ook zonder mij tot mooie resultaten te leiden. Prioriteiten stellen en daar helder over zijn, zorgden voor voor meer rust, focus en slagkracht.

 “Loslaten is best spannend, want ik vond mezelf overal belangrijk en van toegevoegde waarde”.

Een gedeeld thema: stress en werkdruk

Op bovenstaande was veel herkenning bij andere collega’s, waardoor we als Goudvisie in actie zijn gekomen. We hebben gemerkt/ervaren hoe belangrijk het is om juist nu met elkaar in gesprek te blijven over een balans tussen goede en ongezonde stress. Iets wat bij ons en onze opdrachtgevers speelt. Het paradoxale hieraan is dat het lastig is om ruimte in agenda en hoofd te hebben om ermee aan de slag te gaan. Het principe dat heel menselijk is: als je veel stress ervaart, heb je geen rust om na te denken over een aanpak, planning of hoe iets beter kan. Terwijl het dan juist nodig is om even stil te staan en vanuit rust vervolgstappen te bepalen. Ben je benieuwd naar hoe ik mijn stress reguleer en rust pak? Hieronder deel ik hoe ik hieraan werk!

Gezonde vs. ongezonde stress

Mensen hebben vaak een schrikreactie op stress, omdat we stress al snel als iets ongezonds zien. We kennen allemaal verhalen van mensen die burn-out zijn geraakt, waardoor we soms bang zijn voor stress en het eigenlijk niet mag bestaan. Bij Goudvisie merkten wij dit ook. We proberen nu naar stress te kijken als iets goeds én noodzakelijks. Onze stelling is dat we zonder stress namelijk niets bereiken. Stress zorgt er namelijk voor dat je uit je comfortzone komt en gaat experimenteren. Uit vele onderzoeken blijkt dan ook dat we veel stress aan kunnen. De hoeveelheid stress is niet slecht voor ons. Hoe lang de stress duurt wel en om de stress te reguleren/kwijt te raken, schrijf ik onderaan deze blog een aantal tips.

Als stress aanhoudt en je lichaam geen kans krijgt om te herstellen, verlies je het vermogen om te relativeren, te nuanceren, dingen in perspectief te plaatsen, en alle andere functionaliteiten van prefrontale hersenschors. Dan kom je op het punt dat stress (negatieve emoties) stress veroorzaakt en gezonde stress omslaat in ongezonde stress. Deze kennis en inzichten over stress waren voor mijn collega’s en mij voldoende aanleiding om onze ‘Maak je niet (werk)druk’ game vorm te geven. In deze game gaan we eerst in op de verschillende soorten stress om gezamenlijke taal over dit onderwerp te creëren en te delen dat gezonde stress juist voor je kunt laten werken. Dit maakt dat het bespreken van hoe het gaat laagdrempeliger wordt.

 

5 anti-stress tips

 1. Beweging 
  Het is heel eenvoudig om stil te blijven zitten. Het leven beperkt zich namelijk grotendeels tot het huis waar de stress van de dag nog rond waait. Sinds een paar maanden doe ik mezelf een keer per week trainen met mijn personal trainer cadeau. Dit zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg maak en als remedie tegen het vele zitten. Ook hebben we als kantoor een team bij de app ‘Ommetje’ van Erik Scherder. Je kunt punten verdienen als je iedere dag 20 minuten loopt; wat is er nou leuker dan een wedstrijdje met collega’s én tegelijkertijd een frisse neus halen?!
 2. Verbinding
  Houd contact met collega’s. Je voelt hem misschien al aankomen, maar bellen met collega’s terwijl je wandelt, is echt een uitkomst. Je bent en in beweging en blijft in verbinding. Bellen terwijl je wandelt, draagt vaak bij aan de kwaliteit van de gesprekken. Je wordt namelijk minder afgeleid door je to do’s of e-mails die binnen komen. Helemaal leuk om elkaar een foto van de omgeving te sturen!
 3. Rust
  Voor mij betekent dit momenten zonder technologie. Ik zit meer dan ooit achter mijn laptop en heb dan ook meer behoefte dan ooit om alle devices uit te zetten. Plan voor jezelf minstens een deviceless avond voor een goed gesprek met je partner, fijne roman of een leuk spelletje.
 4. Nieuw
  Je werkt op dezelfde plek, achter dezelfde laptop en loopt hetzelfde rondje tijdens de pauze. Er is dus veel van hetzelfde en de sleur komt dan ook al snel om de hoek kijken. Ik probeer heel regelmatig iets nieuws te doen: een nieuwe homeworkout, nieuwe meditaties (was voor mij sowieso nieuw), nieuwe boeken over het vak of andere boeken die je al heel lang wilt lezen waar je nu opeens tijd voor hebt. Een andere tip is de special ‘The call to courage’ van Brené Brown, deze kun je vinden op Netflix.
 5. Belonen & vieren
  Vind een manier om het weekend in te luiden, iets wat nu nog wel kan. Normaal kom je thuis na een week hard werken; nu doe je de deur van jouw werkkamer dicht of stop je de laptop in de lade en dan begint het weekend. Door dit moment te vieren door lekker te koken, borrelen of iets anders te doen waar je blij van wordt, markeer je dit moment en heb je een meer speciaal gevoel bij het weekend i.p.v. de sleur van nog meer dagen thuis.

 

Delen via:

Verder praten?

Neem contact op met Marlon Kroon marlon@goudvisie.nl of bel 06 18905135

Gerelateerde publicaties