Licht en schaduw; leer beter samenwerken

- Ewout Langenbarg

Wat maakt dat mensen doen wat ze doen? Hoe maak je het gedrag van mensen bespreekbaar en zorg je dat het weer strookt met waar de organisatie naar toe wil in de toekomst? (Lees onze vorige blog over dit onderwerp)Dat brengt een bepaalde complexiteit met zich mee, wij hebben een serious game ontwikkeld om hiermee aan de slag te gaan. 

Veranderen en ontwikkelen blijft een complex geheel. Het wordt niet makkelijker of overzichtelijker als je (ook) goed in de schaduw moet kijken om te zien wat eventueel in de weg kan staan voor de beoogde ontwikkeling. Of, welke verborgen krachten er zijn. Onze overtuiging is, dat het belangrijk is om het klein en behapbaar te houden. Elke beoogde ontwikkeling of verandering start met een eerste stap. Hoe klein ook. En, blijven bespreken wat er in de onderstroom of in de schaduw afspeelt voorkomt dat het onhandelbaar wordt. Dus blijf met elkaar bespreekbaar maken wat er gebeurd, wat jullie zien en voelen. Het wordt niet meteen makkelijker of overzichtelijker dus, wel kan het begrip en empathie opleveren, voor situaties of voor collega’s. Het kan duidelijker worden wat je (met elkaar) te doen hebt. De serious game Het Huis van Licht en Schaduw kan hierbij helpen, en dat kan ook op eigen kracht. Door dit te doen, dit aan te gaan, blijft alles bespreekbaar en dan gaat het ook jullie lukken om de complexe en ingewikkelde dingen aan te kijken en samen een beste eerstvolgende stap te kiezen. 

De Serious game

In Huis van Licht en Schaduw: ​​

  • Ga je op zoek naar blokkades en belemmeringen
  • Staat teamdynamiek centraal
  • Wordt jullie eigen ‘verandervermogen’ versterkt
  • Geef je vorm aan de (cultuur)verandering die jullie beogen 

In het huis vind je 5 kamers waar het licht wellicht al een tijd niet meer geschenen heeft. De 5 samenwerk thema’s die centraal staan, zijn: 

  • Rollen & eigenaarschap
  • Aandacht en ruimte geven 
  • De onderstroom
  • Het systeem
  • Verantwoordelijkheid & betrokkenheid

In elke kamer wacht het team 5 opdrachten. In de opdrachten gaat het om met elkaar doen, bespreken en uitspreken. Ligt voor jullie hier iets in de schaduw, of kunnen jullie makkelijk jullie licht erop laten schijnen? 

Wil jij aan de slag met de krachten en blokkades in jouw team?

Met deze serie van 3 blogs heb je kennis gemaakt met onze visie op de schaduwkant van organisaties en organiseren. En hoe aandacht voor de schaduw juist het goud in je team en in je organisatie te voorschijn brengt. Wil je meer ontdekken over deze serious game en met jullie schaduwkant aan de slag?

Bestel Huis van Licht en Schaduw hier
Je kunt ook de gratis Huis van licht en schaduw demo downloaden om via een online test die, op basis van de bovengenoemde thema’s, laat zien wat er binnen jullie team in de schaduw ligt of juist al in het licht staat. 

Delen via:

Neem contact op met Ewout Langenbarg ewout@goudvisie.nl of bel 06 51853021