Opgavegericht samenwerken: hoe doe je dat?

We leven in een tijd met steeds complexere maatschappelijke vraagstukken. Duurzaam omgaan met onze leefomgeving. Genoeg personeel om de samenleving draaiende te houden. Opvang voor asielzoekers. Vraagstukken die niet bij één instantie of organisatie liggen, maar bij meerdere partijen. Opgavegericht samenwerken is een manier om partijen samen te brengen en ieders expertise te benutten bij het vinden van oplossingen. Maar hoe doe je dat? 

Opgavegericht samenwerken start met een opgave 

De uitdaging van een opgavegerichte samenwerking tussen verschillende organisaties of partijen? Dat zit hem in de diversiteit van deze partijen met verschillende perspectieven en belangen. Dat resulteert in wrijving. Als je Goudvisie een beetje kent, weet je dat de uitspraak ‘zonder wrijving geen glans’ perfect bij ons past. En het past ook helemaal bij deze werkwijze. 

Zoek juist zoveel mogelijk invalshoeken bij elkaar. Niet omdat dat makkelijk is maar om tot een breed gedragen oplossing te komen. Essentieel tussen al die invalshoeken, belangen en wrijving is een gezamenlijk vertrekpunt. Oftewel de opgave met een gewenste uitkomst. Wij noemen dat ook wel het wensperspectief. Dit is de verbindende factor die als een rode draad door de samenwerking loopt.

Een heldere planning en iemand die het proces bewaakt

Om niet te verzanden in eindeloos overleggen en ook over te gaan tot actie is een planning van levensbelang. In een goede planning leg je milestones vast die nodig zijn om het uiteindelijke wensperspectief te bereiken. Dit lijkt makkelijk, maar in een opgavegericht samenwerkingsproces merk je, door aan de slag te gaan, te proberen en te experimenteren dat er inzichten ontstaan. Bouw vooraf ruimte in om gedurende het proces een andere richting in te kunnen slaan als inzichten hiertoe leiden.

Minstens zo belangrijk als de planning met milestones, is de persoon die de regie houdt over deze planning en daarmee het gehele proces. Wijs iemand aan die de voortgang bewaakt, de communicatie op gang houdt en overleggen organiseert. Dat kan iemand zijn van een van de organisaties die deelnemen of een extern iemand. Goudvisie heeft deze rol in verschillende samenwerkingstrajecten vervuld. Ook in opgavegerichte samenwerkingen kunnen we de partijen samenbrengen en doelgericht ondersteunen als procesbegeleider of programmamanager. 

In de actiestand bereik je het meest

In een productief samenwerkingstraject ga je vanuit denken, overleggen en beschouwen al snel over tot actie. Als je gaat dóén, ervaar je of iets werkt. Daarbij ontdek je ook waarom iets wel of niet werkt. Je bent niet langer theoretisch bezig, maar hebt daadwerkelijk casussen om van te leren en op te reflecteren. Doe je dit samen, ontstaat er weer meer verbinding. 

Dat is ook de kracht van serious gaming. Samen doen, ervaren en daarop reflecteren. Het resultaat is keer op keer meer onderling begrip. En daardoor zet je samen sneller stappen richting het einddoel. Serious gaming kan ook bij opgavegerichte samenwerkingen ingezet worden als deel van het traject. Dit kan met een maatwerk-game of een bestaande ready-to-play-game, afhankelijk van het doel dat we willen bereiken.

Wil jij ook opgavegericht samenwerken aan een complex vraagstuk?

Voor het eerst opgavegericht samenwerken? Kies dan voor ervaren begeleiding. Onze aanpak is erop gericht dat de deelnemers zelf de regie houden over de invulling, terwijl wij een framework faciliteren. Met begeleiding van Goudvisie krijg je een zo productief mogelijk traject door te doen. Lees onze cases en ontdek de mooie resultaten waar we aan bijdroegen. Eens sparren over een opgave die voor je ligt? Leuk! Neem contact op!

Delen via: