Reimagine – Gedachte-experiment 2

- Suzanne Broekman

Reimagine – Gedachte-experiment 2

Sta bij ons aan onze lunchtafel of neem een kijk in onze appgroep en leuzen komen voorbij. Over mannen/vrouwen, over politiek, welvaart, onderwijs, eenzaamheid en overbelaste mantelzorgers.

Wat er nu gebeurt door het coronavirus, maakt extra veel los. Zijn de grote modeketens nu niet medeverantwoordelijk voor de levens van de kledingarbeiders? Is 1,5 meter afstand een privilege? Hoe komt het dat de mensen met een vitaal beroep nu pas waardering krijgen? Steeds meer hoor je dat we de mens weer centraal willen zetten in plaats van de economie.

Al die gedachten triggeren ons om opnieuw idealen te positioneren en opnieuw te kunnen verbeelden hoe het moet; reimagine. Omdat het nu niet lukt om fysiek samen te komen en het, in de hectiek, nog niet altijd lukt om stil te staan om te bedenken hoe het anders moet, hebben wij een reeks gedachte-experimenten die wij de komende tijd met jullie delen.

Wees in onze gedachte-experimenten-reeks ongekaderd. Er is geen feitelijke conclusie, wel alle ruimte voor jou en voor creatief en origineel denkwerk.

De vorige keer dachten we na over hoe de aarde eruit moet zien. Nu gaat het over geluk en wat daarvoor nodig is. Bedenk eerst wat jou gelukkig maakt. Ga dan het experiment in. Wat uit dit experiment kun je meenemen naar jouw dagelijkse leven?

Gedachte-experiment 2 – Wat is er nodig voor geluk?

Het lijkt een beetje op de eeuwige VR-bril met het tropische eiland. Ditmaal is er een ervaringsmachine. Deze machine zorgt ervoor dat jij kan ervaren wat jij wil. Je kunt een beroemde spreker worden of de toegejuichte schrijver zijn. Wat zou jij graag willen? De machine zorgt ervoor dat wat jij ervaart als waarheid voelt. Alleen drijf jij in werkelijkheid in een tank met elektrodes aan jouw hersenen. Als jij je inplugt op deze machine heb je maximaal plezier voor de rest van je leven. Ga je voor de plug&play of niet? Weinig mensen zullen hiervoor kiezen. Alleen plezier geeft geen voldoening. Geluk is meer dan plezier. Wat wil jij nastreven en ervaren als je niet voor de machine kiest? Waar ga jij voor in jouw leven?

Credits: Dit experiment heet ‘experience machine’ en is van Robert Nozick (1938-2002), een libertarisch filosoof gericht op solidariteit.

PS Wees niet bang. Het gaat bij ons ook over auto’s en koffiebonen.

Delen via:

Verder praten?

Gerelateerde publicaties