Reimagine – Gedachte-experiment 4

- Suzanne Broekman

Reimagine – Gedachte-experiment 4

Sta bij ons aan onze lunchtafel of neem een kijk in onze appgroep en leuzen komen voorbij. Over mannen/vrouwen, over politiek, welvaart, onderwijs, eenzaamheid en overbelaste mantelzorgers.

Wat er nu gebeurt door het coronavirus, maakt extra veel los. Zijn de grote modeketens nu niet medeverantwoordelijk voor de levens van de kledingarbeiders? Is 1,5 meter afstand een privilege? Hoe komt het dat de mensen met een vitaal beroep nu pas waardering krijgen? Steeds meer hoor je dat we de mens weer centraal willen zetten in plaats van de economie.

Al die gedachten triggeren ons om opnieuw idealen te positioneren en opnieuw te kunnen verbeelden hoe het moet; reimagine. Omdat het nu niet lukt om fysiek samen te komen en het, in de hectiek, nog niet altijd lukt om stil te staan om te bedenken hoe het anders moet, hebben wij een reeks gedachte-experimenten die wij de komende tijd met jullie delen.

Wees in onze gedachte-experimenten-reeks ongekaderd. Er is geen feitelijke conclusie, wel alle ruimte voor jou en voor creatief en origineel denkwerk.

De vorige keren dachten we na over hoe de aarde eruit moet zien, wat nodig is voor geluk en hoe om te gaan met meningsverschillen. Ditmaal gaan we in op meningen, idealen en gedachten die veranderen. We handelen met elkaar vaak vanuit (ongeschreven) afspraken, terwijl de ander inmiddels van mening veranderd kan zijn. Oorspronkelijk gaat het experiment van deze keer over identiteit. Grote gebeurtenissen in het leven kunnen nieuwe meningen doen laten ontstaan. Daarom gaat het experiment voor ons nu ook over hoe we dadelijk uit de quarantaine komen en omgaan met nieuw gevormde gedachten die niet in lijn zijn met eerdere afspraken.
Wat uit dit experiment kun je meenemen naar jouw dagelijkse leven?

Gedachte-experiment 4 – Er is niets zo veranderlijk als de mens

Stel, een jonge idealistische Russische edelman wil dat de boeren zijn grond erven. Om zeker te weten dat zijn idealen behouden blijven stelt hij een document op. Het document mag alleen worden herzien door zijn vrouw. Zij moet hem beloven geen toestemming te geven voor aanpassingen als hij van gedachte verandert. Hij zegt zelfs: “Als ik mijn idealen verlies, wil ik dat jij denkt dat ik ophoud te bestaan.” Wanneer de Russische edelman ouder is wil hij het document aanpassen. Als jij de vrouw was, zou jij het document dan wijzigen? Voel je verplichtingen naar de jongen en naar de oudere partner tegelijk? Houd je voet bij stuk, omdat je loyaal bent aan de jonge man met wie je getrouwd bent en wie je liefhad? Voel je verraad of niet? Voelt de verandering als verslechtering? Hoe ga jij om met drastische veranderende meningen?

Credits: Dit experiment heet ‘De Russische edelman’ en is van Derek Parfit (1942-2017), een filosoof gericht op persoonsidentiteit, rationaliteit en ethiek.

 

PS Wees niet bang. Het gaat bij ons ook over wijn en de achterklap.

Delen via:

Verder praten?

Gerelateerde publicaties