Bram Roggeveen

Wat is jouw goud?
Als je ‘goud’ uitlegt als ergens de beste in zijn dan ben ik nergens goud in. Goud gaat voor mij veel meer om het accepteren, liefhebben en koesteren van wat en wie je bent. Hoe lastig dat soms ook is. En daarin ben ik veelzijdig en soms ook erg tegenstrijdig. Afhankelijk van de context, de opdracht of simpel hoe ik die nacht geslapen heb. Een collega omschreef mijn veelkleurigheid als: dwars en braaf, lief en destructief, creëren van vertrouwen/veiligheid en ontregelen, intellectueel en plat, speels en serieus, geestig en gemeen, chaotisch en in controle, licht en duister, los en star, autonoom en gebonden, waardevrij en oordelend, krachtig/sterk en kwetsbaar/gevoelig, luisteren/stilzijn en lawaai maken, vertragen/rust en extreme snelheid en achtbaan. Dus één van deze eigenschappen kun je zomaar tegenkomen als je met me samenwerkt.

Wat mij inspireert is als ik iemand iets zie proberen te doen of te worden, wat hem of haar niet meteen gegeven is - Bram Roggeveen

Wat doe jij bij Goudvisie?
Ik werk bij Goudvisie omdat ik geloof in het doen, in speelse en creatieve oplossingen voor terugkerende problemen en houd van experimenteren. Mijn kennis en ervaring van verander- en leertrajecten combineer ik met de mogelijkheden die games en ander soortige interventies kunnen brengen. Kortom ik kan je adviseren in je ontwikkeling, trainen in die ontwikkeling maar bovenal wil ik iets met je maken en daarna ervaren in je ontwikkeling. Niet om de wereld compleet te kunnen veranderen (of dat we dat moeten nastreven), maar wel met de hoop bij te dragen aan een iets grotere kans op resultaat en geluk. Of zoals mijn held Barack Obama zei: “If you’re walking down the right path and you’re willing to keep walking, eventually you’ll make progress.”

Bij mij moet je zijn voor:
Als je bezig bent met verander-, leer-, en ontwikkelvragen, bij organisaties, teams of individuen en daarbij behoefte hebt aan: out of the box, doen, ervaren, spelen, ontwikkelen, reflecteren, bouwen, begeleiden, coachen, inspireren …

Wat wilde je vroeger worden en waarom ben je dat niet geworden?
Vuilnismannetje! Mijn wieg stond in de Amsterdamse Pijp boven een gangetje waar de vuilnismannen (en vrouwen?) doorheen reden met kleine vuilnisautootjes. Maar toen ik mijn rijbewijs haalde op mijn 18 en ik het zou mogen doen, toen was die wens er niet meer. Al vind ik het nog steeds heerlijk om fysiek bezig te zijn en iets te doen waar niet super veel bij nagedacht moet worden.

Hoe ontwikkel jij goud?
Dat koop ik gewoon bij de AH. Nee geintje. Ik kan het hebben over rust nemen, tijd voor reflectie, inspireren zoeken etc. Maar veel relevanter vind ik dat ik (steeds meer) weet wat me belemmert om dat goud te ontwikkelen. En dat ik daarop in kan spelen. Zo heb ik een behoorlijke neiging om mensen te pleasen en vind ik het moeilijk om grenzen te stellen. En als ik dat bewust niet doe … Krijgt mijn goud al meteen veel meer ruimte.

Wat inspireert jou?
Ik kan met bewondering kijken naar mensen die anders zijn dan mij en dingen laten zien waar ik heel hard voor moet werken om er vervolgens nog niet bij in de buurt te komen. Ik word blij van lachen en plezier maken. En je maakt me gelukkig als ik zie dat mensen zijn wie ze willen zijn (naast dat ik uiteraard gelukkig word van mijn geliefden, gezond zijn en sporten). Maar wat mij inspireert is als ik iemand iets zie proberen te doen of te worden, wat hem of haar niet meteen gegeven is. Iemand die iets in het gedrag anders probeert te doen, of handen en voeten probeert te geven aan een karaktereigenschap die niet meer helemaal helpend is. Omdat ik weet hoeveel moeite, pijn maar ook voldoening dat proberen kan geven. 

Waarin ben je niet goud, maar juist heel regular?
Vanuit mijn kracht (luisteren, meebewegen, spiegelen, samen) zit mijn kracht zeker niet in met daadkracht een duidelijke koers/visie neerzetten, denken in structuren en abstracte oplossingen, harde keuzes maken, diep de cijfers ingaan of een zeer planmatige en vooraf uitgedachte ontwikkeling uitwerken. Ik ben voor stretchen, maar ook van ‘doe waar je goed in bent’! Dan verwijs ik je graag naar een andere collega. Of misschien nog beter een combinatie van ons.