Team- ontwikkeling

Wat is onze blik?

Goudvisie zet teams en organisaties in beweging door integraal met hen te werken aan ontwikkeling.  Integraal betekent voor ons teamontwikkeling vanuit hoofd (structuur) en hart (gedrag). 

Vanuit deze aandacht voor hoofd en hart vinden teams antwoorden op vragen, zoals:

  • Hoe verdelen we rollen en verantwoordelijkheden?
  • Hoe effectief zijn onze overleggen en hoe kunnen we deze verbeteren?
  • Wat is de verbinding tussen onze organisatiestrategie en wat we als team willen realiseren?
  • Wat is de ontwikkelfase van ons team en wat is nodig om een volgende stap te maken?
  • Hoe kunnen we van ‘praten over’ naar ‘doen en ervaren’ komen?
Expertise Teamontwikkeling - pic 01
Expertise Teamontwikkeling - pic 02
Expertise Teamontwikkeling - pic 03

Hoe brengen wij een team in beweging?

In vrijwel iedere organisatie is er diversiteit in aard van werk, teamdynamiek en individuele ontwikkelbehoefte. Daarom is teamontwikkeling altijd maatwerk. Wij werken altijd met op maat gemaakte ontwikkelactiviteiten. Toch zijn er een aantal vaste ingrediënten in al onze trajecten, zoals:

Ontwikkeling van het team start bij het individu
Ieder mens leert en ontwikkelt op een eigen manier. Daarom is er in onze teamontwikkeling alle ruimte voor het individu. Hiervoor werken we vaak met een digitale teamtoolkit. In die toolkit zitten alle tools, expertise en opdrachten die het team nodig heeft. Alles wat nodig is om aan te sluiten bij de diversiteit in leerstijlen, het ontwikkelingsstadium van het team, de aard van de werkzaamheden en het opleidingsniveau.

Met de toolkit kunnen de mensen in jouw organisatie ieder op hun eigen manier een ontwikkeltraject vormgeven. Bijvoorbeeld met verdieping van theorie die belangrijk is voor jouw organisatie. Via opdrachten, oefeningen, experimenteren met relevante vaardigheden en door feedback te ontvangen van ervaren coaches.

Serious gaming: ontwikkelen dankzij de kracht van experimenteren
Met een serious game creëer je een model van de werkelijkheid (een simulatie). In die simulatie hebben deelnemers de vrijheid om te ‘spelen’ met nieuwe gedrag. Dit zorgt ervoor dat een gewenste gedragsverandering niet blijft bij bespreken, maar dat je die ‘gaat doen’. Ook brengt serious gaming plezier en dat geeft weer ruimte voor creativiteit en experimenteren. Het daagt je uit dingen te proberen en grenzen te verleggen. En als je dat eenmaal gedaan hebt, waarom dan niet ook in het ‘echt’?

Voor duurzame verandering moet de organisatie van binnenuit versterken
Onze inzet is tijdelijk, maar de ontwikkeling van teams is blijvend. Wij willen onszelf zo snel mogelijk overbodig maken, want we geloven dat je als consultant een tijdelijke buitenboordmotor moet zijn. We richten ons op de versterking van het systeem van jouw organisatie. Vervolgens proberen we zo snel mogelijk onze rol weer aan je over te dragen. Duurzaam bouwen aan je organisatie doe je namelijk van binnenuit; net als veranderen trouwens.

Leidinggevenden zijn de sleutel voor duurzame organisatieontwikkeling
Teamontwikkeling vraagt ook om voorbeeldgedrag en lef van leidinggevenden. Die ondersteunen we daarom vanuit het principe ‘voordoen, samen doen, zelf doen’. Zo ontstaat naast teamontwikkeling ook leiderschapsontwikkeling. Zij moeten het voorbeeld geven en oprecht betrokken zijn bij wat hun professionals bezighoudt. Lef is nodig om werkelijk ruimte te geven aan teams en hun (ontwikkel)doelen. Samen maakt dit leidinggevenden tot een hefboom naar een succesvolle organisatie.

Meer weten over teamontwikkeling?

Neem contact op met Marc de Haas van Dorsser marc@goudvisie.nl of bel 06 58815165

Gerelateerde publicaties