Opgavegericht samenwerken

Het ongemak opzoeken

Vaak trekken mensen toe naar mensen waarmee ze verbinding ervaren of dingen gemeenschappelijk hebben. Of dat nu bij een vereniging is, op een feestje of op het werk. De kracht van opgavegericht samenwerken zit juist in het tegenovergestelde. Hierbij zet je verschillende mensen en perspectieven bij elkaar om een gezamenlijke opgave voor elkaar te krijgen. 

Dit is meestal geen gelopen koers. Want niet voor niets hebben deze mensen of partijen niet eerder samengewerkt. Dit ongemak of deze wrijving maken wij zichtbaar. En we stimuleren om hierover het gesprek aan te gaan. Hiertoe nodigen we je uit om de verschillen in kijken te ontdekken. Om belangen en overtuigingen zichtbaar te maken. In dit proces brengen we uiteenlopende punten steeds weer terug naar de gezamenlijke opgave. Daaraan is en blijft iedereen immers gecommitteerd.

Praten is belangrijk, maar alleen met ‘doen’ realiseer je een opgave

Waar mensen samen aan een opgave werken, ontstaat de neiging om overvloedig te overleggen en beschouwen. Dit is goed en nodig, maar minstens zo belangrijk is het ‘doen’. Oefenen, experimenteren en gezamenlijk bouwen. Waarmee jullie gaan experimenteren en bouwen leggen we vast in een duidelijke aanpak. Daarin staan het wensperspectief en de milestones die je wilt bereiken. Maar in de aanpak is ook ruimte om onderweg een andere koers te gaan, als dat nodig is voor de opgave.

Onderweg kijk en reflecteer je, als de opgave daarom vraagt

Concreet, doen, aan de slag gaan, handen uit de mouwen … wij houden ervan! Maar soms zijn het ook rituele opmerkingen waarachter professionals en teams zich verschuilen. Een excuus om het lastige gesprek te vermijden. 

Wij geloven dat stilstaan, met aandacht kijken en reflecteren de krachtigste manier is om hiermee om te gaan. Samen bepaal je hoe jullie het morgen beter kunnen doen. Tijdens het kijken en reflecteren blijven we wel onderweg. Daarmee bedoelen we dat we dit inbedden in jullie dagelijkse samenwerking in de opgave waarvoor jullie staan.

 

 

Samenwerking versterken

Erasmus Universiteit vroeg ons om een aanpak die de samenwerking in en tussen teams versterkt. Ons antwoord hierop was een serious game (een simulatie) voor groepen van 100 tot 400 personen. In deze simulatie gingen deelnemers gezamenlijk (samenwerkings-)issues oplossen. Dit waren issues binnen teams, tussen teams en tussen teams en klanten.

“Dit zouden we ieder jaar moeten doen!” –
Manager en deelnemer aan Samenwerkingschallenge Erasmus Universiteit

De challenge is een omgeving die zowel ruimte biedt aan het oplossen van issues (WAT) als aan anders leren samenwerken (HOE). Kenmerkend voor de challenge is dat alle deelnemers hun eigen rol behouden. Teamleden en leidinggevenden vervullen geen andere rol tijdens de challenge dan de rol die ze gewend zijn uit de praktijk. Anders gezegd: we brengen het gehele systeem bij elkaar in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat ook alle patronen, gewoontes, ongemakkelijkheden en relaties van dit systeem bij elkaar komen.

Al met al werd het een speels en confronterend pad naar duurzaam veranderen. Hierover hebben we samen met Erasmus Universiteit een filmpje[link] gemaakt.

Goudvisie ondersteunt vanuit ervaring in verschillende rollen

Wij hebben een brede ervaring uit trajecten in diverse sectoren. Deze ervaring heeft ons de vaardigheden gebracht om een netwerk aan partijen te kunnen ondersteunen bij opgavegericht samenwerken. Dit doen wij in allerlei rollen, zoals: coach, procesbegeleider of progammamanager. En altijd met een duidelijk doel: maximale ruimte creëren voor groei en bevlogenheid.

Meer weten over opgavegericht samenwerken?

Gerelateerde publicaties