Serious Gaming

Ontdek de kracht van Serious Gaming voor professionele ontwikkeling

Sta jij aan de vooravond van een leer-, ontwikkel- of verandertraject en zoek je naar een innovatieve aanpak? Wil je de teamdynamiek verbeteren en nieuwe mogelijkheden voor groei ontdekken? Ontdek hoe serious gaming jouw organisatie kan transformeren met verhoogde betrokkenheid, creativiteit, en effectiviteit.

Wat is serious gaming?

Serious gaming transformeert traditionele leer- en ontwikkeltrajecten door ze om te zetten in interactieve spelvormen. Van bordspellen en werkboeken tot online games en scans, deze methodiek zet passieve deelnemers om in actieve spelers, waardoor het leerproces niet alleen leuker, maar ook aanzienlijk effectiever wordt.

Maatwerk

Maatwerk

Maatwerk games zijn ideaal voor verandertrajecten of specifieke vraagstukken

Lees meer

Ready-to-play

Ready-to-play

Een assortiment aan kant en klare spellen.

Lees meer

“Spelen is het hoogste goed van onderzoek.” -Einstein-

De Impact van Serious Gaming op veranderprocessen

In een serious game benader je serieuze onderwerpen op een speelse wijze. Het doel is om te leren, te oefenen en te veranderen binnen een veilige en vereenvoudigde spelcontext. Dit bevordert het uitproberen van nieuw gedrag dat later in realistische situaties toegepast kan worden, en biedt een naadloze overgang naar andere leerinterventies.

 

Ervaringen van klanten

Lees hoe andere organisaties zoals Provincie Flevoland en Gemeente Ermelo succes hebben geboekt met onze serious games.

Provincie Flevoland
“Het heeft bij mij tot persoonlijke ontwikkeling geleid, het spel is met 300 mensen in 60 teams gespeeld, waarvan ik ook een groot deel zelf heb begeleid. Dat betekent dat ik zelf ook de stappen heb gemaakt van veel inhoud naar gespreksleider worden, zeker met de vaardigheden die Goudvisie brengt op teamontwikkeling en teamdynamiek. Dat is ook een vaardigheid die Goudvisie in het spel zelf legt, ten opzichte van andere spelbouwers. Dat helpt bij het spelen op meta-niveau en het goede gesprek te blijven voeren.”

– Strateeg Ruimte & Economie over een spel over de toekomst

Gemeente Ermelo “Er ontstonden echt goede gesprekken. Later op de werkvloer, en nog steeds, gaat het over thema’s die toen besproken zijn. Bijvoorbeeld over werken met gemixte teams. Los daarvan hoor ik nog steeds “Zijn nu de marshmallows gered?”

– Strategisch bestuursadviseur | regisseur | beleidsadviseur over een spel voor de hele organisatie

 

Hecht (RDOG Midden Holland)
“Het leuke van de game is, dat je gewoon begint aan het spel. Maakt niet uit met wie je in het groepje zit, het is een laagdrempelige manier om wat te gaan ‘doen’ in plaats van te gaan zitten en luisteren. De game is te gebruiken bij alle lagen in de organisatie. Wanneer je het mengt, komen verschillende werelden bij elkaar en dat is heel interessant.”

– Manager Financiën & ICT over een spel dat alsmaar doorgespeeld bleef worden

 

Download de Whitepaper over Serious Gaming

Verdiep je in de voordelen van serious gaming met onze uitgebreide whitepaper. Leer hoe je door serious games samenwerking kunt versterken, gedrag kunt wijzigen, en complexe vraagstukken speels kunt benaderen. Download nu en begin met het transformeren van jouw leer- en ontwikkeltrajecten.

Download nu

Hoe verloopt het maken van een serious game?

In een serious game creëren we een context waarin mensen specifieke vaardigheden leren en ervaringen opdoen. Bij maatwerk games ontwikkelen we deze context volledig op maat, afgestemd op jouw behoeften. Dit omvat alles, van de leerdoelen en spelvormgeving tot het concept en de integratie met andere interventies.

Kernprincipes: Samenwerking en expertise
Bij Goudvisie geloven we in een nauwe samenwerking. Jullie kennen het vraagstuk, de doelgroep en de inhoud het beste. Wij brengen de expertise in om dit om te zetten naar een effectieve game, waarbij we de mogelijkheden verkennen en alles koppelen aan andere interventies.

 • Voorverkenning
  We starten altijd met een intake om te verkennen wat jullie vraag is en of en hoe een serious game kan bijdragen.
 • Vraagstuk, doelen, doelgroep en wensen
  Samen bepalen we het vraagstuk, identificeren we obstakels, observeren we gedrag en definiëren we gewenste gedragsverandering. We stellen heldere vragen zoals:

  • Wat moeten mensen leren?
  • Welk gesprek willen we initiëren?
  • Welke samenwerking is gewenst?
  • Welke patronen willen we doorbreken of versterken?
 • Concept
  We zetten de creatieve stappen om een spelconcept te ontwerpen dat past bij jullie doelen, organisatie en spelers. Vaak ontwikkelen we meerdere concepten, die we verfijnen met nieuwe inzichten.
 • Ontwikkelen en testen
  We beginnen met het ontwikkelen van de inhoud van het spel. Er zijn verschillende visuele voorstellen en reviewrondes. Zodra de inhoud staat, starten we met de multimedia ontwikkeling. Na testrondes voegen we de laatste details toe.
 • Begeleiding en train-de-trainer.
  Goudvisie biedt uitgebreide begeleiding bij het faciliteren van serious games. Daarnaast is het trainen van eigen medewerkers als spelbegeleiders zeer waardevol. Of je nu kiest voor volledige begeleiding of een mix van onze ondersteuning en zelfbegeleiding, alles is mogelijk.
 • Voorbij het spel.
  Na afloop van het spel, denken we al na over de volgende stappen. Tijdens de ontwikkeling en testfase plannen we hoe de serious game aansluit bij andere interventies.

Bekijk de serious gaming webinar

In de webinar serious gaming nemen Bram en Joanne, experts en ontwikkelaars van serious games, je mee in de wereld van serious gaming. Zij delen hun uitgebreide kennis en laten zien hoe het werkt. Je leert waarom serious gaming zo krachtig is en hoe het traditionele leer- en ontwikkeltrajecten transformeert.

Serious Gaming Webinar online

Blogs

Meer weten over serious gaming?

Neem contact op met Bram Roggeveen bram@goudvisie.nl of bel 06 22194163