Tim Winkler

Wat is jouw goud? 

Anderen, of het nou organisaties, teams of individuen zijn, helpen zich verder te ontwikkelen. Juist als zaken complex worden en veel verschillende belangen mee spelen, ben ik in mijn element. Dan behoud ik overzicht en zorg ervoor dat strategie vertaald wordt in concrete resultaten. Rust, evenwicht en onafhankelijkheid zijn hierbij mijn goud.

Wat doe je bij Goudvisie?

Na een lange tijd waarin ik zelfstandig organisatie-adviseur en interimmanager was, wil ik mij nu voor langere tijd verbinden aan deze enthousiaste en vernieuwende club mensen. Dit biedt mij de mogelijkheid om grotere transities in teamverband te doen, waarbij inrichtings- en besturingsvraagstukken op mijn lijf geschreven zijn. Als daarbij ook nog een metamorfose in gedrag en cultuur begeleid moet worden of systemische patronen in de weg blijken te zitten, dan help ik graag mee om dit te doorbreken. Tenslotte hoop ik mijn ruime eindverantwoordelijke ervaring op het gebied van HR-vraagstukken te kunnen overbrengen en inzetten bij Goudvisie. 

Wat wilde je vroeger worden en waarom ben je het niet geworden? 

Eigenlijk wilde ik veel verschillende beroepen worden en zo zie ik mezelf ook: een generalist met veel interesses. Ik ben al die andere dingen als beroep niet geworden, maar voor een stukje toch wel. Eerst wilde ik kok worden en nog steeds sta ik als hobby graag in de keuken. Vervolgens was mijn droombaan de onderzoeksjournalist. Het vragende, nieuwsgierige gebruik ik in mijn huidige werk nog steeds en ook het schrijven van teksten vind ik leuk. De volgende droom werd die van architect of bouwkundige. Gebouwen heb ik weliswaar niet ontworpen, maar organisaties zeker wel. En docent op het HBO leek me ook wel wat: korte tijd heb ik  psychologiecolleges gegeven aan studenten verpleegkunde. 

Bij mij moet je zijn voor?

  • een luisterend oor (spreken is zilver, zwijgen is goud), reflectie op koers en strategie
  • begeleiden van grotere transities van organisaties met oog voor proces en resultaat
  • in-gewikkelde vraagstukken rond mens en organisatie helpen ont-wikkelen
  • toekomstgericht leiderschap: hoe benut je de krachten die in potentie aanwezig zijn
  • mensen en organisaties leren het zelf te doen: de wijsheid benutten die er al is en belemmerende patronen inzichtelijk maken
  • gezellig met elkaar een potje sporten (padel): er is weinig leuker en leerzamer dan een schijnbaar onbeduidend spelletje

Hoe ontwikkel jij goud?

Veel verschillende mensen ontmoeten en het netwerk onderhouden. Gesprekken voeren over belangrijke keuzes die mensen maken, hun motieven en hoe dat uitpakt. Ik ben veel buiten als het werk dat toelaat en of ik nou wandel, sport of de hond uitlaat, het geeft mij telkens nieuwe energie. Mijn moestuin is mijn kleine goud thuis dat ik koester. Het is een metafoor voor het werk dat ik doe. Je kunt altijd weer de bodem bewerken, inzaaien, opkweken , water geven en onkruid wieden. Maar uiteindelijk doet de natuur zelf zijn werk. Ik gebruik de omstandigheden, mijn kennis en ervaring. Toch blijft de maakbaarheid beperkt en is een zekere bescheidenheid op zijn plaats.

Wat inspireert jou?

Alle echte levensverhalen en ervaringen, waarbij een strijd gestreden moet worden (hoe klein ook) inspireren mij. Denk aan Rosa Parks die als zwarte vrouw in 1955 op een stoel in de bus ging zitten die voor een witte man bestemd was. Maar ook een verpleegkundige die een arts aansprak toen hij zijn handen niet schoon maakte tijdens visite op zaal. Of een opdrachtgever/directeur die professionals meer ruimte wil geven, maar ook aangeeft dat hij het spannend vindt en eigenlijk niet zeker weet of hij het wel echt kan en durft. Het zijn kortom de mensen en momenten die om lef vragen, waarbij kwetsbaarheid zichtbaar is. 

Lees de blogs van Tim