Ervaar diversiteit en inclusie met het privilegespel: samen sterker.
‘Ontdek onzichtbare privileges en versterk de teamdynamiek met deze unieke Serious Game.’
Dit is de situatie op jouw werk
Voor veel organisaties is diversiteit en inclusie een belangrijk thema. Het is een onderwerp dat nog met elkaar onderzocht en uitgediept dient te worden om te weten wat dit precies zal inhouden en wat er dan nodig zal zijn. Privileges spelen hierin een cruciale rol.
Privileges zijn voorrechten die aan een persoon of groep worden toegekend, waardoor zij meer of andere rechten hebben dan anderen. Deze privileges kunnen zowel bewust als onbewust zijn.
Bewuste privileges zijn bijvoorbeeld een manager die tijdens vergaderingen niet degene is die de notulen maakt. Onbewuste privileges kunnen zijn dat iemand geen consequenties krijgt bij ‘te laat komen’ waar anderen dat wel krijgen.
Op de werkvloer kunnen deze privileges de dynamiek binnen een team sterk beïnvloeden. Het herkennen en begrijpen van deze privileges is essentieel om een inclusievere cultuur te creëren waarin iedereen gelijke kansen heeft om bij te dragen en te groeien.
Het Privilegespel helpt teams om inzicht te krijgen in de verschillende privileges die er bestaan en wat voor effect deze kunnen hebben. Het biedt een veilige en laagdrempelige manier om met elkaar in gesprek te gaan, elkaar beter te begrijpen en samen te werken aan een inclusievere werkcultuur.
Welke skills ontwikkel?
Door het Privilegespel te spelen ontwikkel je belangrijke vaardigheden en vergroot je je diversvaardigheid:
- Het herkennen en voelen van privileges: Begrijp de impact van zowel bewuste als onbewuste privileges op de werkvloer.
- Kennismaken met inclusieve elementen via een game: Ontdek hoe inclusie werkt door te ervaren hoe verschillende privileges invloed hebben op teamdynamiek.
- Een spiegel krijgen over eigen privileges en idealen: Reflecteer op je eigen positie en voorrechten en krijg inzicht in hoe deze je interacties en beslissingen beïnvloeden.
- Bias ontdekken in interactie: Leer je eigen vooroordelen herkennen en begrijp hoe deze vooroordelen de samenwerking en inclusie binnen het team beïnvloeden. Ontdek manieren om samen voor een meer gelijke werkvloer te zorgen.
Het Privilegespel is een effectieve tool voor teams om deze vaardigheden op een leuke en interactieve manier te ontwikkelen.
Wat houdt het spel in?
Spelopzet
Met het Privilegespel worden jullie door een interactieve ervaring geleid, waarin jullie het effect van privileges en de verschillen daarin zullen ervaren. Het spel is ontworpen om teamdynamieken te verkennen en te verbeteren door het blootleggen van onzichtbare voorrechten en vooroordelen.
Speldynamiek
We raden aan dat het spel gespeeld wordt door teams, ongeacht of de deelnemers elkaar al goed kennen. Wanneer teamleden intensief met elkaar samenwerken en ieders rol binnen het team duidelijk is, kan er meer diepte worden bereikt. Echter, ook teams die elkaar nog niet goed kennen kunnen waardevolle inzichten verkrijgen. Reflectie speelt een hele belangrijke rol tussen en na de verschillende rondes. Deze reflectiemomenten zorgen voor open en eerlijke gesprekken, wat cruciaal is om vooruitgang te boeken op het gebied van diversiteit en inclusie.
Wat heb je nodig om te spelen?
Om het Privilegespel te spelen heb je het volgende nodig:
- Ongeveer 7-10 deelnemers
- Tijdsinvestering: 1,5 uur
- Startdatum zelf in te vullen
- Offline + digitale omgeving
- Zowel individueel als onder begeleiding mogelijk
Spel-onderdelen
- Digitale omgeving
- Privilegelijsten (printables)
- Indien gewenst advies/begeleiding van een spelleider
Speel op de manier die voor jou past
Je speelt deze game zelfstandig of met begeleiding. Deze game leidt tot goede gesprekken die in het begin oncomfortabel kunnen aanvoelen. Om je hierbij te helpen en te voorkomen dat deze gesprekken polariserend worden, bieden we deze game ook met begeleiding aan. Of helpen we je een interne begeleider op te leiden. Zo helpt het teams juist te verenigen.
Spelen onder begeleiding van een adviseur
Je kunt de D&I game ook spelen onder begeleiding van één van onze adviseurs. Op deze manier is het mogelijk om dieper in te gaan op de rollen, communicatie en samenwerking en ontdek je nog beter waar krachten en valkuilen liggen. De investering met begeleiding gaat op aanvraag.