Werken aan het team, ja! Maar het moet wel leuk blijven …
´Teamontwikkeling moet vooral leuk zijn´. Dat krijgen we als adviseurs bij Goudvisie best vaak te horen van teamleiders of managers. Maar kan teambuilding niet ook leerzaam, diepgaand en impactvol zijn? In deze tweesplitsing nemen we je in deze blog graag mee
Teamontwikkeling belangrijker dan ooit
Nu we weer steeds meer terug op kantoor of hybride werken, is teamontwikkeling meer dan ooit een hot topic. Je wilt er namelijk voor zorgen dat het team goed functioneert, waarbij de samenwerking zo soepel mogelijk verloopt. Idealiter gebeurt dit in de vorm van teamleden feedback geven, elkaar aanspreken op gedrag en elkaar regelmatig betrekken bij het inhoudelijke werk. Toch zien we dit in de praktijk niet altijd gebeuren. Hoog tijd voor een teambuilding dag om hier verandering in te brengen!
Als er vanuit het management een teamactiviteit wordt georganiseerd, komen werknemers vaak met opmerkingen als: ´we willen wel dat het een leuke dag wordt´ of ´teambuilding hoort toch altijd voor een goede sfeer te zorgen´. Wat mij als adviseur opvalt is dat de intentie achter deze voorwaarden op de dag waarop onze hulp wordt ingeschakeld impliciet anders zijn. Zo is de associatie vaak dat als er ´leuk´ in de voorwaarde wordt genoemd, het teamevent ook echt ontspannend en plezierig moet zijn. Als het dan vervolgens een meeting wordt waar we serieuzer en dieper ingaan op bepaalde onderwerpen, kan er weerstand of andere emoties ontstaan bij de werknemers. Vaak weten teamleiders, managers of teamleden hier vervolgens geen houding aan te geven. Er is dus duidelijk een verschil in verwachtingen bij het team en de managementlaag over deze activiteit.
Bowlen & taarten bakken
Begrijp me niet verkeerd, je hoeft niet altijd diepgravende teamsessies met elkaar te houden om aan het teamgevoel te werken. De basis van een sterk functionerend team zit hem in het goed kennen van elkaar. Het leren kennen van elkaar kan prima op de bowlingbaan, in een strandtent of bij een taartenbak workshop.
Een team kan dus heel goed iets leuks doen en alsnog werken aan de teamdynamiek. Soms kan optrekken in een informele setting juist zijn vruchten afwerpen. Het zorgt ervoor dat je elkaar veel makkelijker opzoekt, betrekt bij je werk of om input durft te vragen. Zeker gezien de corona pandemie er bij veel bedrijven voor zorgde dat je die nieuwe collega nog niet zag of je zelf het team nog maar een keer live zag.
Durf patronen te bespreken
Toch kan je met een teamactiviteit ook een diepere laag raken. Je kent vast wel een situatie waarin teamleden tijdens een discussie zaken uit het verleden terughalen, onder de noemer ´oude koeien uit de sloot halen´. Een teamleider wilt deze opmerkingen dan vaak links laten liggen, aangezien hij geen extra frictie wilt creëren die de onderlinge band kan aantasten. Toch wordt juist door hier dieper op in te gaan duidelijk wat er daadwerkelijk aan de hand is. Het is daarom juist goed om elkaar eens écht in de ogen te kijken, de waarheid te vertellen en bespreekbaar te maken wat er in het verleden is voorgevallen. Ja, dat is spannend, maar dat maakt wel inzichtelijk wie er last ervaart van eerdere gebeurtenissen.
Het is natuurlijk logisch dat je hoopt dat een leuke workshop jou en je team ook echt ontspanning en plezier biedt. Maar vaak zien we dat op zo’n dag vaak aangepast gedrag plaats vindt. Iedereen doet op zo’n dag namelijk min of meer vrolijk mee en zet zijn beste beentje voor. Maar puntje bij paaltje verandert er aan het einde van zo’n leuke teambuildingdag weinig tot niks binnen het team. Dan had je even goed met z’n allen naar de kroeg kunnen gaan.
Belangrijk is dat regelmatig het gesprek wél met het team wordt aangegaan. Want waarom wordt er niet goed samengewerkt? Zit iedereen wel op z’n plek? En waarom is het onderlinge vertrouwen zo gering? Bij zo’n diepgaande conversatie is het van belang dat de teamleider allereerst zelf goed in de spiegel kijkt. Want wat doen zij om een goede en veilige teamdynamiek in stand te houden, of welke acties hebben ze wel of niet ondernomen om de situatie te creëren waarin we nu zitten?
Patronen doorbreken, zeker patronen in een team of organisatie, is misschien wel één van de lastigste dingen om te doen. Tegelijkertijd is dit ook het belangrijkste. Hieraan werken, al dan niet met hulp van buitenaf, kan een sleutel zijn tot een écht betere cohesie en samenwerkingbinnen een team. Zo wordt onder andere feedback geven en ontvangen en collega’s betrekken bij je werk een pak minder spannend.
Ook ‘niet leuke’ teambuilding zorgt voor verbinding
Werken aan je teamgevoel hoeft dus niet altijd alleen maar leuk te zijn. Soms is het juist goed om samenwat dieper te graven. Het doorbreken van vaste patronen binnen een team zorgt voor een transparantere werkomgeving, wat de onderlinge samenwerking ten goede komt. Dit betekent dat iedereen in het team zich gehoord en gezien voelt, op de juiste plek zit en er weinig spanningen zijn. , Zo worden teampresetaties alleen maar beter. Praten, op welke plek en manier dan ook, zorgt voor de benodigde verbinding waar jouw team zo naar hunkert. En af en toe wat gezellig samen eten of naar de bowlingbaan moet natuurlijk ook gewoon gebeuren!