10 outside the box-ideeën om tijdens het coronavirus in verbinding te blijven

- Daphne Kouwenberg

Hoe blijf jij in verbinding?

Twee jaar corona op de teller en meerdere lockdowns verder. Het thuiswerken is het nieuwe normaal, af en toe onderbroken met hybride werken en bezoekjes aan de klant. Wat al deze vormen van samenwerken gemeen hebben, is dat in verbinding blijven uitdagend kan zijn. In dit blog lees je hoe wij dat als Goudvisie doen op organisatie-, team- en individueel niveau, en delen we onze 10 beste out-of-the-box tips. Ook vind je hier een download waarmee je direct aan de slag kunt.

Een verbonden organisatie

Om als organisatie verbonden te zijn, organiseren wij samenwerkdagen en organisatiedagen. Ook die kennen andere vormen in 2022. Zo hebben we nu altijd een gezamenlijk blok van de dag gereserveerd waarop we allemaal (online) bij elkaar zijn. Op die momenten delen en bespreken we punten die iedereen aangaan, formuleren we actiepunten en kijken we elkaar allemaal weer even diep in de ogen. Uiteraard onderbroken door de nodige koffie- en kletsmomenten. Tijdens deze gezamenlijke momenten komen we ook een aantal keer in subgroepjes bij elkaar. Zo spreken we elkaar ook in persoonlijker verband en komen we per subgroepje tot verschillende conclusies. Die delen we vervolgens weer (in de chat) met de hele groep.

 

Verbinden als team

Het is belangrijk om de kern die je met elkaar deelt, in ons geval de diversiteit van ons team, op te blijven zoeken. In de formele, maar vooral ook in de informele online bijeenkomsten. In verbinding blijven, begint bij ieders intentie om de ander te blijven zien. Wij komen daarom tweewekelijks in kleinere teams bij elkaar. Op die momenten staat de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ centraal. Hierin kunnen we elkaar ‘in de gaten houden’ en elkaar helpen om met verschillende situaties om te gaan. Wat kunnen we concreet voor elkaar betekenen? Die gesprekken, en eventuele concrete actiepunten, zijn erg waardevol. Zowel om het zien van elkaar als de verschillende perspectieven.

Als individu in verbinding staan

Als individu kun je ook je steentje bijdragen. Veel gesprekken worden bijvoorbeeld al wandelend gedaan, zowel formele als informele gesprekken. En als een collega in de buurt woont, is een wandelend koffiemomentje ook snel gecreëerd. Op ons gedeelde platform worden succes- maar ook leermomenten met elkaar gedeeld. Zo blijven we op de hoogte van wat er bij de ander speelt. Iedereen reageert vervolgens persoonlijk onder het bericht en/of komt hier eventueel op een ander moment weer op terug. Ook dit zorgt voor meer verbinding.

Ben je ook op zoek naar manieren om meer verbinding te maken, lees hieronder onze 10 outside-the-box ideeën en ga ermee aan de slag. Wil je meer? Download dan onder de tips de ‘5 inspiratievormen voor verbinding’ voor nog meer direct toepasbare ideeën.

10 Outside-the-box tips

  1. De hier-hebben-we-nu-eindelijk-tijd-voor-workshop
    Organiseer intern een digitale workshop op een thema waar je nu wel aan toekomt, zoals een verdieping maken op de insights of DISC-profielen die jullie al hebben. Besteed eens aandacht aan de inhoudelijke specialisatie van collega’s of geef een presentatie waarom dat ene project zo succesvol was en het andere juist niet.
  2. Teaminzicht-sessie
    Organiseer een teaminzicht-sessie door bijvoorbeeld een methodiek als Insights, MBTI  of Disc in te zetten. Juist in deze tijd is over elkaar leren nuttig. Zo kun je inzicht krijgen in hoe eenieder communiceert, welke perceptie men heeft van elkaar en welke persoonlijke behoeften lastig te verenigen zijn.
  3. Flashbrainstorms
    Creëer korte brainstorm momenten waarin je ALLEEN over je privé-leven mag praten of bijvoorbeeld alleen over de toekomst, hiermee komt de aandacht even op iets anders te liggen.
  4. Walk-talks
    Houd walk-talks, waarbij je al bellend een wandeling maakt. De één door de stad waar hij woont, de ander door het bos vlak bij haar huis. Lekker wandelen en een goed gesprek voeren, waarbij het best af en toe even stil mag zijn.
  5. Emoticon-challenge
    Speel de emoticon-challenge, waarbij iedere collega of teamlid een andere omschrijft met emoticons. Die worden verzameld om vervolgens via een groepschat te raden wie wie is. Wij hadden er een heel leuke ochtend mee!
  6. Kettingbrief
    Dit aloude concept is juist nu heel toepasbaar. Stel vooraf 3 ludieke vragen op, laat iedereen deze ombeurten invullen en stuur de kettingbrief door.
  7. My Story
    Collega’s of teams geven een presentatie over de realiteit waar ze nu in zitten en hoe ze hiermee omgaan. Deel jouw context.
  8. F*ck up – festival
    Deel jouw fouten waarvan jij en anderen kunnen leren. Fouten mogen maken is cruciaal.
  9. Persoonlijke Blue print 
    Maak jouw persoonlijke blue print en deel deze met je collega’s. Wat ga je doen? Wat wil je doen? Waar ben je nuttig? Waar verlies je energie? Waar wil je in vooraan staan?
  10.  Mind your step
    Reflecteer op patronen die je bij jezelf herkent in tijden van thuis en op afstand werk. Wat is het pad dat jij nu bewandelt en hierna gaat bewandelen? Welke momenten moet je in de gaten houden? Wat worden jouw meetmomenten voor jezelf?

Wil je meer weer weten over deze manieren van verbinden en kun wel wat inspiratie gebruiken en wil je meer dan de geijkte ideeën? Of wil je met peers in gesprek gegaan over vraagstukken rondom verbinding of betrokkenheid?  Download hier ‘5 inspiratievormen voor het maken van verbinding’.

Download - Inspiratie | 5 inspiratievormen voor het maken van verbinding

    * Met het invullen van mijn persoonsgegevens geef ik toestemming aan Goudvisie voor het verwerken hiervan. Op deze verwerking is de privacy statement van Goudvisie van toepassing.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Delen via:

Verder praten?

Gerelateerde publicaties