10 outside the box-ideeën om tijdens het coronavirus in verbinding te blijven

- Daphne Kouwenberg

Hoe blijf jij in verbinding?

En toen was daar een tweede golf van het corona-virus. Ik weet niet hoe het bij jou zit maar mijn persoonlijke ervaring is dat ik thuiswerken deze keer op een andere manier ervaar. Daar waar het vorige keer absoluut uitdagender was, met in mijn geval twee kleine kinderen erbij, ervaar ik nu vooral dat ik mijn collega’s echt begin te missen. De verbinding opzoeken is daarmee nu nog belangrijker geworden. Zeker omdat ik in de tussentijd ook heb mogen ervaren hoe prettig de afwisseling was tussen enkele dagen thuis en soms een dag op kantoor, met bekende gezichten en dat o-zo-welkome koffiepraatje.

Als team lukte het ons wederom om snel te schakelen.
Deze week zijn we gestart met wekelijkse check-ins, waarbij de vraag ‘hoe gaat het met je?’ centraal staat. In dit gesprek delen we juist ook de moeilijk dingen. Daarnaast putten we weer uit initiatieven die we eerder hebben ontplooit in tijden van de eerste golf. In dit blog deel ik nogmaals onze eigen ervaringen en 10 outside-the-box ideeën die ik samen met organisatieadviseurs Ewout, Marc en Bram voor je op een rij zette.

Ervaring – Verbinden op de digitale werkvloer

Elke week begint met een ‘start van de week’ overleg dat we met z’n allen doen. We delen hoe ‘de pet staat’ en hoe onze nieuwe realiteit zich ontvouwt. Daar waar dat eerder in subteams of gefragmenteerd plaats vond en vind. Er ontstaan nieuwe initiatieven waarbij onze kern van organisatieadvies en blended leren op nieuwe manieren samen komen. En ons management doet wekelijks verslag van de mijlpalen die we ‘op afstand’ met elkaar behaald hebben, zowel inhoudelijk als informerend een welkome afsluiting van de week.

Ervaring – Zie de ander voor wat hij is

Daarnaast ontbreken de ‘outside-the-box’ initiatieven niet; we hielden een Whatsapp-emoticon-challenge, organiseerden een DoMiBo in de mix met een potje ranking-the-collega’s en een proud-to-be-Goud-borrel, inclusief verkleedthema.

Mijn advies is om juist nu die kern die je met elkaar deelt, in ons geval de diversiteit van ons team, op te blijven zoeken. In de formele maar vooral ook in de informele virtuele bijeenkomsten. In verbinding blijven begint bij ieders intentie om de ander te blijven zien, voor wat hij is en om elkaar op te blijven zoeken. Juist vanwege de verschillende perspectieven. En dat kan altijd én overal.

Denk je nu; ik mis de aansluiting met collega’s of ons team kan nog wel een steuntje in de goede richting gebruiken? Ga dan aan de slag met deze tips!

10 Outside-the-box tips

 1. De hier-hebben-we-nu-eindelijk-tijd-voor-workshop
  Organiseer intern een digitale workshop op een thema waar je nu wel aan toekomt, zoals een verdieping maken op de insights of DISC-profielen die jullie al hebben. Besteed eens aandacht aan de inhoudelijke specialisatie van collega’s of geef een presentatie waarom dat ene project zo succesvol was en het andere juist niet.
 2. Teaminzicht-sessie
  Organiseer een teaminzicht-sessie door bijvoorbeeld een methodiek als Insights, MBTI  of Disc in te zetten. Juist in deze tijd is over elkaar leren nuttig. Zo kun je inzicht krijgen in hoe eenieder communiceert, welke perceptie men heeft van elkaar en welke persoonlijke behoeften lastig te verenigen zijn.
 3. Flashbrainstorms
  Creëer korte brainstorm momenten waarin je ALLEEN over je privé-leven mag praten of bijvoorbeeld alleen over de toekomst, hiermee komt de aandacht even op iets anders te liggen.
 4. Walk-talks
  Houd walk-talks, waarbij je al bellend een wandeling maakt. De één door de stad waar hij woont, de ander door het bos vlak bij haar huis. Lekker wandelen en een goed gesprek voeren, waarbij het best af en toe even stil mag zijn.
 5. Emoticon-challenge
  Speel de emoticon-challenge, waarbij iedere collega of teamlid een andere omschrijft met emoticons. Die worden verzameld om vervolgens via een groepschat te raden wie wie is. Wij hadden er een heel leuke ochtend mee!
 6. Kettingbrief
  Dit aloude concept is juist nu heel toepasbaar. Stel vooraf 3 ludieke vragen op, laat iedereen deze ombeurten invullen en stuur de kettingbrief door.
 7. My Story
  Collega’s of teams geven een presentatie over de realiteit waar ze nu in zitten en hoe ze hiermee omgaan. Deel jouw context.
 8. F*ck up – festival
  Deel jouw fouten waarvan jij en anderen kunnen leren. Fouten mogen maken is cruciaal.
 9. Persoonlijke Blue print 
  Maak jouw persoonlijke blue print en deel deze met je collega’s. Wat ga je doen? Wat wil je doen? Waar ben je nuttig? Waar verlies je energie? Waar wil je in vooraan staan?
 10.  Mind your step
  Reflecteer op patronen die je bij jezelf herkent in tijden van thuis en op afstand werk. Wat is het pad dat jij nu bewandelt en hierna gaat bewandelen? Welke momenten moet je in de gaten houden? Wat worden jouw meetmomenten voor jezelf?

Wil je meer weer weten over deze manieren van verbinden en kun wel wat inspiratie gebruiken en wil je meer dan de geijkte ideeën? Of wil je met peers in gesprek gegaan over vraagstukken rondom verbinding of betrokkenheid?  Download hier ‘5 inspiratievormen voor het maken van verbinding’.

Download - Inspiratie | 5 inspiratievormen voor het maken van verbinding

  * Met het invullen van mijn persoonsgegevens geef ik toestemming aan Goudvisie voor het verwerken hiervan. Op deze verwerking is de privacy statement van Goudvisie van toepassing.
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Delen via:

Verder praten?

Gerelateerde publicaties