Geef leiderschap een boost!
Je kent het vast wel
In jouw rol als manager of teamleider beleg je een vergadering waarin je de resultaten wilt bespreken van de afgelopen maand. Het overleg verloopt niet zoals je had gehoopt. En helaas gebeurt dit de laatste tijd wel vaker.
Iedereen voelt het; er speelt meer dan er wordt gezegd. Er wordt minder oogcontact gemaakt in het overleg en teamleden houden steeds vaker hun mond. Er staat een roze olifant in de kamer! Hoe kun je hier op een veilige manier over praten? Deep democracy is hiervoor een perfecte methode, omdat het iedereen laat zeggen wat gezegd moet worden.
Download snel de whitepaper waarin we je precies uitleggen hoe je met Deep Democracy aan de slag kunt gaan. Je hebt direct tools in handen die het eenvoudig maken om deze methode toe te passen in jouw team!
Waarom zou je willen dat iedereen kan zeggen wat gezegd moet worden?
Als je het niet doet, krijg je wenselijke antwoorden, eendimensionale perspectieven en medewerkers die onbewust tegen gaan werken. Met als gevolg dat je de doelen van je overleg niet behaalt.
Het tegenwerkende gedrag komt vaak voort uit niet gehoord of gezien worden. Dit gedrag noemen we sabotagegedrag: gedrag dat als doel heeft om alsnog invloed te hebben en te worden gehoord. Sabotagegedrag kan klein beginnen, in de vorm van sarcastische grappen of opmerkingen. Het wordt vaak groter wanneer het signaal niet wordt opgepakt. Dan stopt men bijvoorbeeld met direct communiceren en wordt er alleen nog maar gemaild. Vertrouwen daalt en er zal een behoefte ontstaan om vastlegging van gemaakte afspraken per mail te doen. Uiteindelijk leidt het tot vertraging van processen en in sommige gevallen zelfs tot ontslag.
Hoe je dit voorkomt?
Zorg voor een veilig werkklimaat waar actief wordt gevraagd naar andere perspectieven, gevoelens en gedachten. Een werkklimaat waarin wordt gevraagd of iemand nog iets anders vindt. Want waar mensen zijn, zijn onuitgesproken behoeften en gevoelens. Ga maar na, de laatste meeting die je gaf, hoe zat je team erbij? Wat gebeurde er en wat had je van tevoren verwacht? Als je alle besluiten nagaat, was iedereen het er dan echt mee eens of hielden ze hun mond? Was het voor sommigen niet hun plek om iets te zeggen of hadden ze geen zin in gedoe? Gaat er tijdens een overleg weleens iemand tegen de meerderheid in?
Better safe than sorry
Wanneer een team niet meer zegt wat er gezegd moet worden, waar begin je dan? Het creëren van een veilige cultuur is hiervoor een goede eerste stap. Een veilige cultuur betekent dat er ruimte is om te zeggen wat er speelt zonder dat dit je je baan, plek of gezicht kost (niet geheel onbelangrijk). Dat is waar Deep Democracy zich op focust.
Een veelgehoorde reactie op ‘zeggen wat gezegd moet worden’ is dat mensen bang zijn om hun mening te geven. Het aangeven van wat iets met je doet, emoties bespreken en dit toelaten, is natuurlijk ook supersoft. Toch? Nee, natuurlijk niet. Je wilt toch dat je resultaten omhoog gaan en jullie werkklimaat veiliger wordt? Lijkt ons juist een staaltje van sterk leiderschap.
Direct tools in handen
De eerste stap is het moeilijkst: Het patroon doorbreken en je nek uitsteken. Daar komen wij je te hulp. We komen naast je staan en onderzoeken samen waar het stagneert in jouw team of organisatie. Je komt erachter hoe je het gesprek weer op gang kunt krijgen! Daar komt Deep Democracy weer om de hoek kijken. Wil je weten wat dat inhoudt? Welke stappen jij en je team hiervoor kunnen doorlopen?
Download hier de whitepaper ‘Iedereen wordt gehoord met Deep Democracy’.
Wil je ook de Deep Democracy kaartenset ontvangen, zodat je direct alle tools in handen hebt? Laat hier je gegevens achter.