Reimagine – Gedachte-experiment 1
Reimagine – Gedachte-experiment 1
Sta bij ons aan onze lunchtafel of neem een kijk in onze appgroep en leuzen komen voorbij. Over mannen/vrouwen, over politiek, welvaart, onderwijs, eenzaamheid en overbelaste mantelzorgers.
Wat er nu gebeurt door het coronavirus, maakt extra veel los. Zijn de grote modeketens nu niet medeverantwoordelijk voor de levens van de kledingarbeiders? Is 1,5 meter afstand een privilege? Hoe komt het dat de mensen met een vitaal beroep nu pas waardering krijgen? Steeds meer hoor je dat we de mens weer centraal willen zetten in plaats van de economie.
Al die gedachten triggeren ons om opnieuw idealen te positioneren en opnieuw te kunnen verbeelden hoe het moet; reimagine. Omdat het nu niet lukt om fysiek samen te komen en het, in de hectiek, nog niet altijd lukt om stil te staan om te bedenken hoe het anders moet, hebben we een reeks gedachte-experimenten die wij de komende tijd met jullie delen.
Wees in onze gedachte-experimenten-reeks ongekaderd. Er is geen feitelijke conclusie, wel alle ruimte voor jou en voor creatief en origineel denkwerk.
We trappen de reeks af door ethiek op tafel te leggen en het hoog over op te pakken. Hoe wil jij dat de wereld eruitziet? En wat hiervan kun je meenemen naar jouw dagelijkse leven?
Gedachte-experiment 1 – Wanneer is de verhouding tot elkaar aanvaardbaar
Stel, jij zweeft boven de aarde. Elk moment kun jij op de aarde terechtkomen. Je weet alleen niet waar en in welke hoedanigheid. Je weet niet hoe oud je bent, welke huidskleur, welk geslacht en welke fysieke of psychische beperking je hebt. Hoe zou de samenleving er dan uit moeten zien? Hoe richten we de maatschappij in? Waar denk jij meteen aan?
Kies een willekeurig land. Kies een willekeurig getal onder de 100. Bepaal je mentale staat, je fysieke staat en hoe gevuld je portemonnee is. Misschien heb je een enorm talent of heb je 7 zussen? Ga helemaal los en denk dan eens na over de volgende vragen:
- Hoe zou het kiessysteem eruit moeten zien?
- Hoe zou het onderwijssysteem eruit moeten zien?
- Waar zou de overheid verantwoordelijkheid voor moeten nemen?
- Hoe groot mogen sociale verschillen zijn?
- Wanneer mag je aanspraak maken op een woning? En waar moet die minimaal aan voldoen?
- Op hoeveel zorg heb je recht zonder te moeten betalen?
- Hoe is de ouderenzorg ingedeeld voor jouw oudere dag?
- Hoe zit het erfrecht in elkaar?
- Als jij onrecht ervaart, wie bepaalt, aan de hand van welke principes, wat goed en slecht is?
- Als je een hersenletsel krijgt en je niet kunt werken, praten en schrijven, wie bepaalt dan hoeveel en wat jij krijgt en hoe jij je leven gaat indelen?
Credits: Dit experiment heet ‘de sluier van onwetendheid’ en is van John Rawls (1921-2002), een filosoof die zich richtte op ethiek en politicologie.
PS Wees niet bang, het gaat bij ons ook over Ajax en Temptation Island.