Wat is opgavegericht werken?

Werk je bij een overheid of een andere publieke organisatie? Dan herken je vast wel dat er steeds meer samenwerking met allerlei andere afdelingen en partnerorganisaties nodig is bij het werken aan maatschappelijke vraagstukken. Opgavegericht werken is een manier om daar invulling aan te geven. Maar wat is opgavegericht werken eigenlijk? Waarvoor kan je het inzetten, uit welke principes komt het voort en wat zijn er de voordelen van? In dit blog gaan we hier verder op in.

Wat is opgavegericht werken?

Bij de vraag ‘wat is opgavegericht werken’ krijg je meestal geen korte antwoorden. We gaan het toch proberen. Dit is onze definitie in één zin, om je alvast een beeld te geven:

“Opgavegericht werken is een manier om met interne en externe partijen maatschappelijke opgaven aan te pakken.”

Zo, dan kunnen we het nu verder uitleggen. De uitdaging bij het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken zit hem vaak in de samenwerking. Door de complexiteit en veelzijdigheid van deze vraagstukken zijn er meerdere organisaties of partijen nodig bij het werken aan oplossingen. De publieke organisatie krijgt in het werken aan zulke vraagstukken naast een oplossende, ook een projectmanagersrol. Dat betekent dat je als organisatie de partij bent die grote lijnen bewaakt en stuurt op het langetermijnperspectief. Opgavegericht werken is een manier om dat positief, wendbaar en gestructureerd te doen.

De belangrijkste principes van opgavegericht werken 

Opgavegericht werken komt uit het Agile gedachtengoed. Dat is kortgezegd een beweging die met twaalf basisprincipes het bedrijfsleven verandert door te focussen op productkwaliteit en klanttevredenheid. Opgavegericht werken heeft daardoor ook kenmerken van de Agile werkwijze. We noemen de drie belangrijkste overlappende principes.

  1. Het centraal stellen van de opgave. In het bedrijfsleven is dat de focus op de klant, bij maatschappelijke vraagstukken gaat het over het helpen van burgers en het werken aan maatschappelijke vooruitgang. Bij Goudvisie noemen we die opgave het ‘wensperspectief.’ Dat kan gaan over sterk uiteenlopende thema’s. Soms zijn er grotere en soms kleinere belangen aan gekoppeld. Denk aan de energietransitie, eenzaamheid of opvang voor vluchtelingen. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat opgavegericht werken bij onderwerpen past met een doorwerkende impact op de samenleving, waarbij veel verschillende belangen spelen en die daardoor meer tijd nodig hebben om tot oplossingen te komen.
  2. Werken met multidisciplinaire, zelfsturende teams die zijn opgebouwd uit verschillende expertises. In plaats van losse groepen met elk een eigen belang, krijg je teams die de focus leggen op een gedeelde verantwoordelijkheid en daarbij met alle belangen rekening houden.
  3. Kort cyclisch werken. In vooraf afgesproken, korte periodes werken aan in stukjes geknipte doelen. Heel geschikt voor grote, complexe opgaven die in zijn geheel haast niet te overzien zijn. 

De voordelen van opgavegericht werken

Het leveren van maatschappelijke waarde lukt beter met multidisciplinaire teams omdat de focus op samen naar één doel ligt, versus tijdrovende discussies over de belangen van alle losse partijen. Deelnemers krijgen meer begrip voor elkaar, de saamhorigheid groeit en er is sneller output.

Cyclisch werken, met aan het eind van elke cyclus of sprint een reflecterend overleg, faciliteert in kennisdeling. Op deze manier leren alle betrokkenen continu van elkaar en elkaars ervaringen. Zo groeit de kennis elke keer als een steeds grotere basis voor stevige oplossingen.

Opgavegericht werken met ervaren begeleiding

Vermoed je dat het opgavegericht werken de weg is naar antwoorden op een vraagstuk waar jouw gemeente of zorginstelling voor staat? Misschien heb je gelijk. Een eerste keer volgens zo’n methode werken vraagt wel om kennis en een plan. Heb je dit niet, is het een optie om een ervaren procesbegeleider te betrekken bij de opgave. 

Met een uitgebreide inventarisatie, een plan van aanpak en goede begeleiding door het hele proces heen brengen we deze opgave samen tot een goed einde. En al doende leer je hoe het werkt. Heb je alleen een programmamanager of een coach nodig? Ook die rollen kunnen we vervullen als jouw opgave daarom vraagt. 

Neem contact met ons op en ontdek hoe we bij kunnen dragen aan een productieve samenwerking binnen jouw organisatie.

Delen via:

Neem contact op met Mark Ouendag mark@goudvisie.nl of bel 0636014439