D&I Masterclass

Welkom bij D&I Implementatieplan!

Deze intensieve sessies zijn speciaal ontworpen voor D&I-professionals die te maken hebben met de vraag ‘hoe de verandering uit te voeren?’ Met andere woorden ‘hoe te implementeren’ en ‘om te gaan met weerstand.’

Voor wie

We begrijpen dat het omgaan met weerstand en het navigeren door complexe machtsmechanismen een uitdagende taak kan zijn. Daarom hebben we deze masterclass gecreëerd om jou te ondersteunen bij het effectief aanpakken van weerstand en het bevorderen van verandering.

 

Over het Implementatieplan

Tijdens deze vierdaagse masterclass zullen we de norm-medewerker centraal stellen en diepgaand ingaan op de onderliggende dynamieken van weerstand. We zullen verkennen hoe D&I-beleid vaak wordt ontwikkeld zonder voldoende aandacht te besteden aan de perspectieven en behoeften van de normmedewerker en de niet-normmedewerker. Samen zullen we de norm zien als een sociale constructie en werken aan het verbreden van deze norm naar een inclusieve cultuur.

Ons programma is opgebouwd rond specifieke leerdoelen die gericht zijn op het ervaren en duiden van weerstand, het begrijpen van machtsmechanismen, het herkennen van formele en informele structuren, en het ontwikkelen van strategieën om veranderingonbereidheid om te buigen naar veranderingsgezindheid. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan tussenwerelden en de rol van tussenpersonen bij het beïnvloeden van weerstand.

 

Leerdoelen

Tijdens interactieve sessies, groepsdiscussies en praktijkoefeningen zult u de kans krijgen om uw kennis en vaardigheden in de praktijk te brengen. U zult real-life scenario’s verkennen, uw veranderplan op maat ontwikkelen en oefenen met het deëscaleren van weerstand en het creëren van functionele teams.

  1. Ervaren en duiden van weerstand:
    Deelnemers krijgen inzicht in de verschillende vormen van weerstand die kunnen optreden bij D&I-initiatieven en leren hoe ze deze weerstand kunnen herkennen en interpreteren.
  2. Begrijpen van de onderliggende machtsmechanismen:
    – Deelnemers leren de machtssystemen en -dynamieken te identificeren die ten grondslag liggen aan weerstand tegen D&I en begrijpen hoe deze mechanismen van invloed zijn op de organisatiecultuur.
  3. Ontwikkelen van strategieën om veranderingonbereidheid en veranderingvoorzichtigheid om te buigen naar veranderingsgezindheid:
    – Deelnemers krijgen tools en technieken aangereikt om weerstand tegen verandering te herkennen en te transformeren naar een positieve houding ten opzichte van verandering.
  4. Verdiepen van kennis over formele en informele structuren:
    – Deelnemers verkennen de rol van formele en informele structuren binnen organisaties en begrijpen hoe deze structuren weerstand tegen D&I kunnen beïnvloeden.
  5.  Inzicht in tussenwerelden en de rol van tussenpersonen:
    – Deelnemers leren over de tussenwerelden die bestaan tussen verschillende groepen en individuen binnen organisaties en begrijpen hoe tussenpersonen een rol kunnen spelen bij het beïnvloeden van weerstand en het bevorderen van verandering.
  6. Oefenen met deëscalatie van weerstand en functionele teams vormen:
    – Deelnemers krijgen de kans om te oefenen met het de-escaleren van weerstand en leren hoe ze weerstand kunnen omzetten in een constructieve bijdrage aan teamdynamiek.

 

Programma

Duur: 4 dagdelen
Doelstelling: Het ontwikkelen van een veranderplan op maat en het oefenen met real-life scenario’s om weerstand te overwinnen. Reflectie op strategie, tactiek en operationalisering van het plan tijdens kwartaal terugkomdagen. Bijstelsessies waarin actualiteiten en realiteiten worden geïntegreerd in het plan.

Dagdeel 1:

  • Introductie tot weerstand bij D&I-initiatieven en het belang van het omgaan met weerstand
  • Verkennen van verschillende vormen van weerstand en hun implicaties
  • Het wheel of privileges: Bewustwording van voorrechten en machtsdynamieken

Dagdeel 2:

  • Analyse van formele en informele structuren en hun invloed op weerstand tegen D&I
  • Systemisch leren kijken: Identificeren van patronen en verbanden binnen de organisatiecontext
  • Case-studies en groepsdiscussies over weerstand en machtssystemen

Dagdeel 3

  • Tussenwerelden en tussenpersonen: Begrijpen van de rol die zij spelen bij het beïnvloeden van weerstand en het faciliteren van verandering
  • Spiegelsessies: Oefenen met deëscalatie van weerstand en het creëren van functionele teams

Dagdeel 4

  • Veranderingsgezindheid stimuleren: Strategieën en technieken om weerstand om te buigen naar een positieve houding ten opzichte van verandering
  • Het veranderplan op maat: Ontwikkelen en presenteren van individuele veranderplannen met aandacht voor de specifieke context en uitdagingen van de deelnemers

Let op: Het programma is onderhevig aan aanpassingen en kan variëren op basis van de behoeften en interactie van de deelnemers

 

Praktisch

Groepsgrootte: groepen van 8 personen of incompany

Data :
Sessie 1: 8 februari
Sessie 2: 7 maart
Sessie 3: 4 april
Sessie 4: 2 mei

Tijd: 12:00 tot 17:00 (incl. lunch)

Duur: 4 dagdelen

Prijs: €1995,- (excl. btw, prijs per persoon)