Reorganisatie

Reorganisatie maakt weg vrij voor wezenlijke veranderingen

Daarbij: hoe mooi zou het zijn om een reorganisatie als kans te zien, in plaats van als noodzakelijk kwaad? Een fusie of reorganisatie is namelijk een mooie aanleiding om wezenlijke veranderingen door te voeren. Je eert het oude, maar verbindt dat met nieuwe, krachtigere werkprocessen. Zo kan een reorganisatie de weg vrijmaken om processen beter te organiseren. Hierbij is het van essentieel belang om het menselijke aspect van reorganiseren te verbinden met het technische proces.

 

 

 

Ons hoe van reorganiseren

Het totale proces van een reorganisatie kent verschillende fases. Als adviseur of sparringpartner bij een reorganisatie proberen we continu de balans met de organisatie af te stemmen. Er zijn allerlei balansen die belangrijk zijn om te bewaken.

Denk aan:

  • proces versus de inhoud;
  • wensen versus realiteit;
  • het verleden ten opzichte van het bieden van perspectief;
  • technische kant versus het betrekken van de medewerkers;
  • communicatie, HR, financiën en logistiek.

Wij bieden graag overzicht in de sterke punten van jouw organisatie en in zaken die je makkelijk over het hoofd ziet. Samen kijken we welke zaken jullie zelf kunnen bewaken en waar wij kunnen ondersteunen. Dat is wat voor ons reorganiseren zo mooi maakt: het kan alleen als écht iedereen meedoet. Je hebt alle leidinggevenden en al je mensen nodig. Alle kwaliteiten en berekeningen aan de harde kant en alle gevoelens en emoties aan de zachte kant.

Aandacht voor afscheid en oefenen met nieuwe gedrag

Die zachte kant, dat noemen veel mensen cultuur. Cultuur kun je het makkelijkst tastbaar maken, door het te hebben over attitude en gedrag. In een reorganisatie is het van belang om mensen voor te bereiden op hun nieuwe plek, afscheid te laten nemen van hun huidige plek en te laten kennismaken met nieuwe teamleden. Ook is dit het moment voor teamvormings- en scholingsactiviteiten. Hoe geven we iedereen een plek? Waar liggen kwaliteiten? Hierbij is het essentieel om veel aandacht te besteden aan afscheid nemen van het oude en verbinding leggen met het nieuwe.

Goudvisie gaat met jouw organisatie de diepte in

Hopelijk ga je reorganisatie zien als middel om te komen waar je wilt zijn. Want dan kan dit een heel leuk proces zijn. Als je het reorganisatieproces maar goed faciliteert, het met elkaar aangaat en niet bang bent voor weerstand of hoe het proces gaat verlopen. Wij helpen organisaties met dat faciliteren, op elk gewenst moment in het proces.

Meer weten over reorganisatie?

Neem contact op met Marc de Haas van Dorsser marc@goudvisie.nl of bel 06 58815165

Gerelateerde publicaties