Inclusief innoveren

Versterk je innovatiekracht door verbreding van je perspectief

Ken je dat? Je hebt een tof idee over een nieuw product, een nieuwe aanpak of een nieuwe dienst. Iedereen is enthousiast, dat gaan we doen! Maar een tijdje later, sterft het initiatief een stille dood en is alles weer bij het oude. Hoe komt dat? Was het wel een goed idee? Was onze aanpak misschien niet goed? Hadden we wel de juiste mensen op het project? Wat nog wel eens over het hoofd wordt gezien, is dat innovatie ook iets doet met mensen. Het maakt emoties los en legt patronen bloot. Als voor die kant van innoveren onvoldoende aandacht is, dan verliezen professionals hun betrokkenheid of gaan ze de innovatie zelfs tegenwerken.

Wij hebben onlangs onze innovatie Route naar morgen gelanceerd.
En eerlijk is eerlijk, dat ging bij ons ook niet zonder slag of stoot. Ondanks dat het ons vak is om de dromen en doelen van onze klanten concreet te maken tot een werkend concept en product.
Onder het mom van practice what you preach hebben wij onze eigen ontwerpprincipes toegepast op ons innovatieproces. Op basis van deze ervaring en expertise delen we in dit artikel zeven tips om in je innovatieproces zoveel mogelijk perspectieven te betrekken: inclusief innoveren!

1. Divers kernteam verrijkt je innovatie

Om tunnelvisie te voorkomen, bestond ons team uit verschillende achtergronden en persoonlijkheden en met verschillende perspectieven: Partner, Organisatie Adviseur, Conceptontwikkelaar, Marketingmanager en Onderwijskundige.
Dit maakte het gesprek soms ingewikkeld en voelde als vertragend. We konden niet op aannames varen en we moesten expliciet uitleggen wat we bedoelden, meer dan dat we met gelijkgestemden zouden doen. Resultaat hiervan:

  • Er kwam aan het licht wat er werkelijk speelt en waarom het eerder niet lukte.
  • Onze oplossingen werden concreter en duidelijker.
  • We kregen meer draagkracht en verankering binnen onze organisatie.

Wil je weten welke perspectieven je kunt inzetten bij organisatieverandering en innovatie? We hebben hier een gratis download voor gemaakt.

2. Gelijkwaardige samenwerking

Zeker als je kiest voor een divers team, is samenwerking niet altijd als vanzelfsprekend. Sommige professionals vinden het lastig om zich uit te spreken, of hebben een minder prettige geschiedenis met elkaar. Onze projectleider heeft veel tijd besteed om ieders mening te horen en ons aangemoedigd om ons uit te spreken. Iedereen heeft vanuit haar of zijn bijdrage en perspectief een cruciale betekenis.

3. Een frisse blik voor blinde vlekken

Hoewel wij zelf dagelijks veranderprocessen en innovaties begeleiden en ontwikkelen, hebben wij een externe professional aangetrokken om ons door dit proces te leiden. Want ook wij hebben onze stokpaardjes en blinde vlekken.
Als je iemand van buiten naar binnen haalt, kan deze persoon je vanuit een frisse blik motiveren, spiegelen en je team verder versterken.
Het hoeft natuurlijk niet perse iemand van buiten de organisatie te zijn, essentieel is wel dat deze persoon neutraal is en niet beïnvloedt wordt door interne dynamieken.

4. Waar vinden we elkaar weer?

Innoveren maakt oude patronen zichtbaar met bijbehorende emoties. Waarbij de een gefrustreerd raakt omdat het te lang duurt, denkt de ander: “hehe, eindelijk nemen we de tijd”. Innovatie vraagt vaak om patronen te doorbreken. Dat doe je door ze serieus te nemen. Elke weerstand is nuttig en het waard om te onderzoeken. We hebben een brondocument opgesteld, met daarin een aantal kernvragen en antwoorden die fungeerde als een Mission Statement ofwel een purpose. Elke keer als we elkaar kwijt raakten, pakte een van ons dat brondocument erbij. Dit maakte meteen inzichtelijk waar we waren afgedwaald en hoe we onze focus weer terug konden vinden.

5. Co-creatie met klant en stakeholders

De belangrijkste focus voor onze innovatie is de behoefte van de klant, maar wie is die klant? De patiënt, de student, burgers, collega’s? Ken je die klant al, of zijn ze nog nieuw voor je? Weet je voor wie je iets wil maken en welk vraagstuk je voor hen wil oplossen?
We hebben een klantpanel samengesteld, hun behoeftes gepeild en onze ideeën voorgelegd. Telkens stelden we onszelf de vraag: Heeft de klant hierom gevraagd? Was dat is niet het geval, dan stopten we direct en stelden we onze focus bij.
Daarnaast vroegen we ook eigen collega’s en onze flexibele schil om feedback. Wanneer er meer mensen betrokken zijn wordt het product of de innovatie breder gedragen. Wel is het belangrijk om steeds je oorspronkelijke bedoeling voor ogen te houden. Want van alle feedback kun je als team gemakkelijk afdwalen.

6. Think big, start small, act now

Een gevleugelde uitspraak van voormalig advocaat Robin Sharma. En wij zijn het hier 100% mee eens. Door klein te starten weet je heel snel of je de juiste kant op gaat. We zijn gestart met het vaststellen van de allerkleinste significante eenheid. Wat heeft de klant nu nodig? En in ons geval was dat hulp bij kijken (Ga naar downloads) en een luisterend oor (Ga naar ‘sparren met’).

7. Laat je inspireren

Omring jezelf met mensen die in hetzelfde schuitje zitten of misschien al verder zijn. In dezelfde sector of juist daarbuiten. Er is vaak zoveel meer mogelijk dan je zelf bedenkt. En je loopt vaak tegen andere dingen aan dan verwacht. Dan is het handig om je vraagstukken voor te leggen, feedback te verzamelen of gewoon een geruststelling te krijgen.

Kom je ook?

Stap jij op de route naar morgen?
Speelt er een vraagstuk binnen jouw organisatie waar je graag bij stil wil staan? En wil je daar tijd voor blokken in jouw agenda zodat je zeker weet dat het gaat gebeuren? Zou het fijn zijn als experts en professionals je hierbij begeleiden of direct met je meedenken? Maak kennis met onze mobiele werkplaats en de 4 vertrekpunten Kijken, Creëren, Implementeren en Inspireren tijdens ons online event.

Online event | Een perspectief op morgen
17 september 2020
10:30-12:30

Hoe werkt het precies?
Tijdens dit event geven we je een kijkje in de keuken bij de perspectieven, interventies, werkvormen en expertises die we per vertrekpunt inzetten om jou te helpen bij je vraagstuk. Ook maak je kennis met de gidsen en zullen zij jou enkele scherpe vragen stellen om je alvast op weg te helpen. Vanwege de break-out-sessies tijdens dit event zijn er beperkte plekken beschikbaar. Schrijf je hieronder dus snel in!