Serious Game over Veiligheid bij GMB
Hoe zorg je er voor dat veiligheid zowel bewust als onbewust centraal komt te staan? Een vraag die we in veel organisaties tegenkomen en waarvoor veel trainingen, notities en protocollen ontwikkeld worden. Dit is goed en nodig. Maar hoe laat je mensen het belang van veiligheid nog meer ervaren?
Voor GMB ontwikkelde Goudvisie in samenwerking met Goal043 en De Federatie een serious game over veiligheid. Serious gaming zet je aan tot doen en ervaren en dat is exact wat GMB wilde realiseren. In teams van vier personen speel je een digitale game. Je doorloopt in 90 minuten 8 energieke en uitdagende levels.
In de game ga je met je team concreet aan de slag met vragen als:
- Hoe spreken we elkaar aan bij onveilige situatie?
- Hoe voorkomen we dat de neiging ‘ff snel wat voor klanten te regelen’ doorslaat in onveilige situaties?
- Hoe betrekken we alle perspectieven bij een veiligheidsinschatting?
De game gaat niet alleen over vaardigheden en kennis, maar ook over (gedrags)patronen die het lastig maken veilig te werken. Het is ons gelukt om de reallife worsteling met veiligheid te vertalen naar online game waarin op een veilige manier geoefend en geworsteld kan worden met nieuw gedrag.
Veilig werken is voor GMB cruciaal. Als bedrijf besteden zij daar zowel intern en extern veel aandacht aan. Na een onderzoek naar de patronen die ten grondslag liggen aan onveilig gedrag besloten we samen een serious game te ontwikkelen.
Deze game wordt gespeeld tijdens een dag over veiligheid en de deelnemers gaan hierbij aan de slag met de opdracht: zorg dat je het team bent die een nieuwe aanbesteding wint. In de strijd om het beste team te zijn ga je, bewust en onbewust, aan de slag met je eigen realiteit. Thema’s die in de 8 levels aan de orde komen zijn onder andere:
- het foutenfestijn: herken de fouten en leer dat fouten maken mag
- feedback: spreek je onderaannemer aan op onveilig gedrag. En oefen daarin juist wat jij lastig vindt bij het geven van feedback.
- iedereen nodig: beweeg met elkaar de shovel van links naar rechts en kom erachter dat je iedereen nodig hebt om dit te laten gebeuren.
- perspectieven benaderen: zoek in een simulatieruimte naar personen die je informatie kunnen geven over jouw casus. Bevraag de juiste personen om vanuit elk perspectief antwoord te hebben!
HOE zorgt de game ervoor dat hetgeen ze leren ook duurzaam is?
De patronen die aan het licht komen maken de struggle die je ervaart zo echt dat het voelt alsof je in je eigen werkomgeving leert. Er zitten verleidingen in het spel die je ook in het dagelijkse werk tegenkomt en handvatten om toe te passen. Hier word je in een online omgeving uitgedaagd om dingen te proberen en grenzen te verleggen door bijvoorbeeld tijdsdruk los te laten en te gaan voor veiligheid.En als je dat eenmaal gedaan hebt, waarom dan niet ook in het echt? Het mooie aan een game is dat het een soort laboratorium is voor nieuw gedrag. Het gedrag wordt direct wordt beloont en dat draagt bij aan een duurzame gedragsverandering !
Inzicht in patronen en in staat gedrag te veranderen
Deze game is een duurzame interventie die gedrag echt kan veranderen. Dit komt doordat de game je bewust maakt van je eigen patronen rondom veiligheid, je gaat direct aan de slag met jouw eigen gedrag en je wordt je beloond voor nieuw gedrag, waardoor het toepassen in je werkpraktijk makkelijker wordt. Omdat ervaringsleren zo krachtig is werkt de game de dagen daarna ook door. We meten het effect van de game nadien door met punten te werken die gewenst gedrag belonen. Bijvoorbeeld bij het melding maken van onveilige situaties in het dagelijkse werk.
Welke rol speelt het thema veiligheid in jullie organisatie?
Op welke manier werken jullie aan het versterken van veiligheidsbewustzijn van professionals? Wij bespreken graag met je of en hoe onze veiligheidsgame kan bijdragen in jullie organisatie.